Версія для друку
Четвер, 15 вересня 2022 09:01

Пацієнт – головний, і повинен отримати якісну медичну допомогу. А ми як держава, повинні це забезпечити, – Віктор Ляшко на Волині

14 вересня в області перебував міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. У його робочій нараді взяли участь начальники обласної та районної військових адміністрацій Юрій Погуляйко та Юрій Лобач,  міські голови і головні лікарі Нововолинська та Володимира. Зокрема, учасники наради обговорили кластеризацію лікарень та позицію Уряду щодо створення госпітального округу.

Нагадаємо, Верховна Рада України схвалила закон, що дозволяє МОЗ запустити інфраструктурну частину реформи охорони здоров’я (№6306). Відповідно до нового підходу, заклади охорони здоров’я в області будуть об’єднані в один госпітальний округ. В рамках одного госпітального округу медзаклади будуть поділені на надкластерні, кластерні та загальні лікарні.

Довідково: Система госпітальних округів передбачає кілька рівнів допомоги залежно від складності випадку та важкості стану пацієнта. «Швидка» повинна доставити пацієнта не до найближчої лікарні, а до закладу, який може надати необхідний вид допомоги. Якщо пацієнта з інсультом доставити до найближчого неврологічного відділення, а не лікарні з інсультним пакетом послуг, це значно зменшить шанси на порятунок його життя. Так само й пацієнтів у більш важкому стані необхідно доставляти до потужних відділень інтенсивної терапії найвищого рівня з експрес лабораторією та моніторинговими системами.

Від цього поділу залежатиме надання послуг лікарнею та її фінансування відповідно до договорів з НСЗУ. Окрім того, медичні заклади будуть забезпечуватися обладнанням, відповідно до свого рівня в госпітальному окрузі.

Слід зазначити, що на Волині 4 лікарні стануть кластерними та 8 загальними. Тож наразі перед областю стоїть завдання визначити пріоритети та напрямки розвитку медзакладів.

Зокрема, Нововолинської центральної міської лікарні та Володимир-Волинського ТМО. Обидва медзаклади претендують на статус кластерної лікарні, хоча наразі не відповідають вимогам, які передбачає цей статус. Серед основних – лікування інсульту та інфаркту яких є в пріоритеті. Ні у Володимирі, ні в Нововолинську поки що цього не роблять через відсутність обладнання та фахівців. В той же час керівництво закладів переконує, що обладнання куплять, а фахівців знайдуть.

Однак, як відзначив міністр охорони здоров’я України, не можуть конкурувати дві лікарні такими пакетами послуг на такій маленькій території і з такою кількістю населення. Адже це спричинить малу кількість операцій на кожен заклад. Це, своєю чергою, означатиме, що лікарі матимуть мало практики та втрачатимуть навички.

Саме тому на законодавчому рівні й затверджено кластерні лікарні, котрі держава відповідно фінансуватиме, аби знизити смертність та інвалідизацію через інфаркти та інсульти.

«У центрі реформи – пацієнт, де він головний і повинен отримати якісну медичну допомогу, а ми, як держава, повинні це забезпечити, – зазначив Віктор Ляшко. – Нашим завданням є розвивати заклади охорони здоров’я, інвестуючи в ті напрямки, які зараз актуальні для того, щоб люди отримували якісну медичну допомогу і безкоштовно».

Відтак, порадив місцевій владі та керівництву закладів визначити пріоритетні напрямки в обох лікарнях, або ж об’єднатись.

«Хочу зазначити, що ключова мета кластеризації – це не зробити якусь лікарню крутішою. Кластеризація не закриває загальні лікарні і не забороняє контрактувати з НСЗУ. Ми за здоровий глузд і здорову конкуренцію. Щоб, потрапляючи у лікарню, людина не отримувала список, а була забезпечена державними гарантіями», – підкреслив міністр.

Начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко підтримав позицію Віктора Ляшка та зазначив, що лікарні повинні досягнути компромісу задля спільної мети – ефективного надання медичних послуг кожному пацієнту.

Переглядів 7577

Галерея зображень